“Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası” klişesine girmeden, büyük bir ciddiyetle gypsy punk, gypsy brass ve balkan müziğinin en iyilerini listeledik..

1- Dubioza Kolektiv – Kažu

5 Bosnalı, 1 Sırp ve 1 Slovenden oluşan ve yaptıkları müziğin tarzını “balkan ska punk reggae extrevaganza” olarak tanımlayan Dubioza Kolektiv, aynı zamanda Türkiye’deki festivallerin gediklilerinden.

2- Gogol Bordello – Avenue B

Eugene Hütz ve Gogol Bordello yıllardır iki listede ilk sırada: Umut Sarıkaya’nın “Beş milyon borç istenmeyecek ünlüler listesi” ve “Gypsy Rock denilince akla gelen isimler listesi”…

3- Kultur Shock – God Is Busy, May I Help You?

Türkiye’yi çok seven, her fırsatta gelen, “Osman Aga” ve “Mastika” gibi ortak kültürden çıkan türküleri çalan Kultur Shock, dört sene önce “Grandpa Guru Knows It All” turnesi kapsamında Türkiye’ye gelmişti (ve ben gidememiştim). Müziğin ve duyguların evrenselliğine dair bir kanıt arıyorsanız, Kultur Shock’un “Zumbul” adlı parçasını dinleyebilirsiniz.

4- Balkan Beat Box – Balkumbia

Kadrosunda Balkanlardan bir kişi bile olmamasına rağmen Balkan müziğinin bir numarası olmayı başaran Balkan Beat Box…

5- Fanfare Ciocarlia – Asfalt Tango

Fanfare Ciocarlia yani “Bülbül Bandosu”. Oldukça fazla sayıda üflemelinin bulunduğu kıpır kıpır bir Gypsy brass grubu.

6- Mahala Rai Banda – Mahalagaesca

Fanfare Ciocarlia gibi üflemeli çalgıların ağırlıkta olduğu, eski Romanya Ordu Orkestrasında eğitim görmüş ve çalışmış isimlerden oluşan Mahala Rai Banda’nın pek çok şarkısı Shantel sayesinde Türkiye’de biliniyor (ya da kulak aşinalığından hatırlanıyor diyelim).

KASETÇALAR serisinin diğer yazıları için:

Zamanın Öteledikleri

İzlenesi İşler